ΟΜΗΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΧΙΟΥ

Ο πολιτιστικός και ανθρωπιστικός οργανισμός ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ανακοινώνει το 2ο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Έκφρασης για το σχολικό έτος 2019-2020, προκειμένου να επιλέξει έργα, που θα έχουν θέμα βασισμένο στα έργα του Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο 4 ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, που θα γίνει στη Χίο στο διάστημα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020.

Το Εργαστήρι αφορά όλους τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Σκοπός του είναι να δώσει το έναυσμα στα παιδιά να πλησιάσουν, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, τον ποιητή που η ανθρωπότητα ως σήμερα θαυμάζει και μελετά και η Χίος καυχιέται ως γενέτειρά του.

Οι ενδιαφερόμενοι είναι ελεύθεροι – για το έργο που θα επιλέξουν – να βασιστούν είτε στη γλώσσα του πρωτοτύπου είτε σε οποιαδήποτε έμμετρη ή πεζή απόδοσή του στη νεοελληνική.

Οι κατηγορίες:

 1. Σύνθεση ή/και εκτέλεση μουσικού έργου
 2. Συγγραφή ή/και παρουσίαση θεατρικού έργου/δρώμενου
 3. Σύνθεση εικαστικού έργου(ζωγραφική, κολλάζ, video art, γλυπτική, πολυμέσα)
 4. Σύνθεση πρωτότυπου κειμένου με θέμα κάποια έννοια ή ιδέα του Ομήρου
 5. Χορογραφία/εκτέλεση χορευτικού δρώμενου
 6. Σύνθεση κειμένου για παράσταση Καραγκιόζη

Οι όροι:

 1. Γίνονται δεκτές ατομικές και ομαδικές δημιουργίες
 2. Τα γραπτά έργα υποβάλλονται ταχυδρομικά σε 3 αντίγραφα στη διεύθυνση της ΜΟΥΣΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ: Ελευθ. Βενιζέλου πάροδος Γ2, 82200, Βροντάδος Χίου

 1. Τα υπόλοιπα έργα υποβάλλονται σε μορφή ψηφιακού δίσκου(CD) και θα αποστέλλονται και αυτά ταχυδρομικά στην ίδια διεύθυνση
 1. Κάθε έργο συνοδεύεται από συμπληρωμένη τη φόρμα αίτησης που επισυνάπτεται στην παρούσα προκήρυξη.
 1. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 30ή Απριλίου 2020. Οι διοργανωτές θα ενημερώνονται για την αποστολή του ταχυδρομικού πακέτου με email.
 1. Από τα έργα που θα υποβληθούν θα επιλεγούν ορισμένα, για να παρουσιαστούν στη διάρκεια του 4 ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, Χίος, 28 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2020.
 1. Η επιλογή των έργων θα γίνει από κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζουν συνθέτες, φιλόλογοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων.
 1. Οι κριτές έχουν δικαίωμα να μην επιλέξουν έργο σε κάποια ή κάποιες κατηγορίες.

Η βράβευση

 1. Τα έργα των τριών πρώτων στις κατηγορίες Β, Δ και ΣΤ α. θα δημοσιευτούν στον Χιακό Τύπο και β. θα δεθούν σε βιβλίο και θα αποσταλούν στους ενδιαφερόμενους, ενώ τα έργα των υπολοίπων κατηγοριών θα εγγραφούν σε CD και α. θα παρουσιαστούν στα Χιακά τηλεοπτικά κανάλια και β. θα αποσταλούν στους ενδιαφερόμενους.
 1. Τα έργα των τριών πρώτων σε όλες τις κατηγορίες θα παρουσιαστούν στο 4ο Φεστιβάλ