10ο Φεστιβάλ, Πέμπτη 9/7/2026
Πέμπτη 9/7/2026
1. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΦΩΝΕΣ
Η παράσταση με τίτλο «Μεσόγειος: μια θάλασσα, χίλιες φωνές» θα φιλοξενηθεί από το 10ο International Musa Festival με θέμα τις μουσικές της Mεσογείου.
Πρόκειται όχι για μια απλή αφήγηση, αλλά για ένα βιωματικό ταξίδι στον κοινό πολιτισμικό κώδικα των λαών της Μεσογείου. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Μεσόγειος ως μια «λίμνη» που διαχρονικά ενώνει, παρά χωρίζει τους λαούς που διαβιούν στα κράτη που βρέχονται από αυτήν, χρησιμοποιώντας την αρχαιότερη μορφή επικοινωνίας: την αφήγηση. Οι «μουσικές γέφυρες» (ούτι, λύρα, κρουστά) λειτουργούν ως δραματουργικοί συνδετικοί κρίκοι που μεταφέρουν τον θεατή από το ένα λιμάνι στο άλλο, αναδεικνύοντας τις κοινές ρίζες των λαών της περιοχής.
Θα αναβιώσουμε την παράδοση του «παραμυθά» και του «τροβαδούρου», στοιχεία της ταυτότητας της Χίου, που διαχρονικά λειτούργησε ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Η παράσταση περιλαμβάνει ιστορίες από τη λαϊκή παράδοση χωρών της Μεσογείου, με μουσικές γέφυρες παραδοσιακής μουσικής του κάθε τόπου. Έτσι η προφορική παράδοση συναντά τη ζωντανή μουσική και οι ιστορίες των λαών της περιοχής (Ελλάδα, Ιταλία,Τουρκία, Αραβικός κόσμος) πλέκονται αρμονικά με τις μελωδίες της Μεσογείου.
Οι ιστορίες που θα ακουστούν είναι:
«Η Χαλιλά και ο τοκογλύφος» από τη Συρία, ιστορία από το βιβλίο «Οι λαοί μιλάνε» του Άλκη Παπά, εκδόσεις Αστάρτη.Ένα νέο ερωτευμένο ζευγάρι στη Δαμασκό πέφτει θύμα ενός τοκογλύφου. Η Χαλιλά θα χρησιμοποιήσει το μυαλό και την ομορφιά της για να απαλλαγούν απ’ αυτόν.
«Κισμέτ» από την Τουρκία είναι μια ιστορία από το βιβλίο «Οι λαοί μιλάνε» του Άλκη Παπά, εκδόσεις Αστάρτη.Κισμέτ σημαίνει το πεπρωμένο και η ιστορία αυτή αναδεικνύει με εύθυμο τρόπο τη διαφορετική μοίρα του κάθε ανθρώπου.
«Τρικυμία» από την Ιταλία, ιστορία μεσα από το βιβλίο «Δεκαήμερον» του Βοκκάκιου. Μια ναυτική περιπέτεια στα νερά της Μεσογείου που ξεκινάει απο την Ιταλία, φτάνει στην Κύπρο και καταλήγει στην Κέρκυρα.
«Η Χίος κάποτε» βασισμένη σε κείμενα απο το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα 1500-1700», εκδόσεις Πιρόγα. Ιστορίες περιηγητών που πέρασαν απο το νησί της Χίου τον 16ο ως τον 18ο αιώνα.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 10 €
Προπώληση εισιτηρίων: Πολυκατάστημα Πυξίδα & promae.gr
