8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
MUSA HELLENICA FESTIVAL
27 Ιουνίου – 9 Ιουλίου 2024
Χίος
Συν-Διοργάνωση
ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΑLEA III
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη
Πρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής: Αλέξανδρος Καλογεράς
27 Ιουνίου – 9 Ιουλίου 2024
Χίος
Συν-Διοργάνωση
ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΑLEA III
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη
Πρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής: Αλέξανδρος Καλογεράς
Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, σε συνεργασία με την ορχήστρα ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το 8ο Φεστιβάλ που διαπνέεται από το τετράπτυχο «Δημιουργία – Εκπαίδευση – Έρευνα – Ψυχαγωγία». Η Ακαδημία ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ διοργανώνει πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη Μουσική, τα Εικαστικά και το Θέατρο. Προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για κάθε ηλικία δίνουν τη δυνατότητα σε όλους όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Παράλληλα, προγράμματα της Εθελοντικής Ομάδας ΘΑΛίΑ εντάσσονται στο Φεστιβάλ και προσφέρουν σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας εξαιρετικές ευκαιρίες δημιουργικής δραστηριότητας, ατομικής έκφρασης και ψυχαγωγίας.
Με το τρίπτυχο Φεστιβάλ-Ακαδημία-ΘΑΛίΑ, η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, σε συνεργασία με την ALEA III, συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργήσει στη Χίο από το 2017 με το να:
1/ Δίνει ευκαιρίες σε συνθέτες, μουσικούς, εικαστικούς και συγγραφείς να δημιουργούν και να παρουσιάζουν νέα έργα
2/ Υποστηρίζει την εκπαίδευση νέων μουσικών που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο και στα Ωδεία της Χίου
3/ Προβάλλει το δυναμικό της Χίου σε μουσικούς που ζούνε στο νησί ή κάνουν καριέρα στη διασπορά
4/ Παρουσιάζει σειρά διαλέξεων όπου αναλύονται στο κοινό τα όσα παρουσιάζονται στις εκδηλώσεις
5/ Διοργανώνει προγράμματα σημαντικής κοινωνικής προσφοράς με κυρίαρχη την εθελοντική ομάδα ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία
6/ Προβάλλει την Ελληνική και Χιώτικη παράδοση και εντοπιότητα
7/ Υποστηρίζει την έρευνα Χίων ακαδημαικών και μελετητών με θέμα τη μουσική και τις τέχνες της Βυζαντινής περιοόδου στη Χίο και τις ανάλογες συλλογές της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»
8/ Ενθαρρύνει και αγκαλιάζει τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ χωριών της Χίου, όπως της Καλλιμασιάς και του Πιτυούς, όπου το κάθε χωριό έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δικές του καλλιτεχνικές, ιστορικές, οικονομικές, και παραγωγικές δυνάμεις
9/ Παρουσιάζει εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
10/ Δίνει την ευκαιρία στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να συν-δημιουργήσουν υπό την καθοδήγηση εξέχοντων καλλιτεχνών, δραστηριότητα η οποία, εκτός των άλλων, βοηθάει και στον επαγγελματικό προσανατολισμό
11/ Το πρόγραμμα «Νέοι Συνθέτες – Νέοι Σολίστ» (FORUM) συγκεντρώνει στη Χίο νέους συνθέτες και εκτελεστές, φοιτητές Πανεπιστημίων σε ιδρύματα της Ελλάδας και της Αμερικής, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και πηγών έμπνευσης που οδηγούν στη δημιουργία νέων έργων.
12/ Κάθε χρόνο υπάρχει κεντρικό θέμα με σκοπό να ενημερώσει το κοινό που συμμετέχει στο Φεστιβάλ είτε ενεργά (μουσικοί , καλλιτέχνες της Χίου, εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες) είτε ως ακροατές/θεατές για κάποιο σημαντικό θέμα της Σύγχρονης Τέχνης. Για το 2024 οι προβολείς θα στραφούν στην Αμερική, όπου τον 19ο και 20ο αιώνα καταφεύγουν επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από διάφορα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξεχωριστές συνθήκες για την ανάπτυξη των τεχνών και των επιστημών.
Για μια ακόμη φορά η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ μας δίνει την ευκαιρία να μην είμαστε απλώς θεατές, αλλά συν-δημιουργοί. Το 8ο Φεστιβάλ και η παράλληλη Ακαδημία σχεδιάζονται για το κοινό της Χίου. Εξέχοντες προσκεκλημένοι, εντόπιοι καλλιτέχνες, κοινό, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Ωδείων, φοιτητές, άτομα Τρίτης Ηλικίας, ακόμα και φιλοξενούμενοι του Ψυχιατρικού Ξενώνα Χίου «Οίκος Αγάπης» εργάζονται μαζί επί μήνες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και εντατικά τις πρώτες 10 μέρες του Ιουλίου, ώστε να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα το οποίο ανήκει σε όλους.
Καλή συν-δημιουργία, καλή συν-μετοχή!
Ελευθερία Λυκοπάντη, πρόεδρος
ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Αλέξανδρος Καλογεράς
Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ