Title Image

6ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


MUSA HELLENICA FESTIVAL

 

1 – 10 Ιουλίου 2022
Χίος

 

Διοργάνωση: ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Καλογεράς

Πολλές επέτειοι συμπίπτουν τη φετινή χρονιά και ασφαλώς πολλές οι υποχρεώσεις του 6ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική: τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα 200 από τις Σφαγές, 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, 30 από το θάνατο του Olivier Messiaen, 111 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέριμνα του Φεστιβάλ να διοργανώσει πρωτότυπες εκδηλώσεις και να παρουσιάσει λιγότερο γνωστές πτυχές των γεγονότων.

Ο κύκλος Μικρασιατικά περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις με άξονα το τρίπτυχο Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος, που, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, εμπνέονται από τα έργα Ελλήνων, οι οποίοι σχετίζονται με τη Μικρά Ασία. Έλληνες συνθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι, η παρουσία της οικογένειας Χαλεπά στη χερσόνησο της Ερυθραίας, οι Χιώτες τεχνίτες στην Ανατολία, κείμενα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων, λογοτεχνικά βιβλία, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Σχολή της Χάλκης και μία βραδιά για τον Νόστο και την Ελπίδα στον Παπαδιαμάντη συνθέτουν το σκηνικό του κύκλου.

Στον κύκλο Μουσική του καιρού μας παρουσιάζουμε συναυλίες με έργα του Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του), του δασκάλου του Γάλλου συνθέτη Olivier Messiaen (30 χρόνια από το θάνατό του), έργα από το διεθνές ρεπερτόριο της μουσικής του 20ού αιώνα και συναυλία αφιερωμένη σε πρόσφατα χορωδιακά έργα λόγιων Ελλήνων συνθετών. Για τη νεότερη γενιά οργανώνουμε Forum, όπου θα συναντηθούν 6 νέοι συνθέτες, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και μαζί με τους μουσικούς θα ξεκινήσουν νέα έργα, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ.

Έκθεση εικαστικών της Χίου θα συμπεριλάβει έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από την προσχολική (για τους Μικρούς μας φίλους), στη σχολική (Masterclasses οργάνων), στην ενήλικη (5 διαλέξεις για το έργο του Olivier Messiaenκαι του Ιάννη Ξενάκη), θα συμπληρώσουν τις δραστηριότητες και του φετινού Φεστιβάλ.

Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με μία πολύκλωνη, πολυχωρική εκδήλωση, μια γιορτή της Μουσικής και πανδαισία των Τεχνών, με πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χώρας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης και ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς. Μία θαυμάσια ευκαιρία να περπατήσουμε και να χαρούμε τις γειτονιές του Κάστρου μεταμορφωμένες από ήχους, χρώματα και εικόνες.

6o ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

MUSA HELLENICA FESTIVAL

1 – 10 ΙΟΥΛΙΟΥ

2022

ΧΙΟΣ

  • 9 ημέρες εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο
  • 5 εκδηλώσεις με θέμα Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος (Κύκλος Μικρασιατικά-100 χρόνια μετά)
  • 112 μουσικοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • 6 ημέρες μουσικών μαθημάτων (masterclasses για σπουδαστές μουσικής)
  • 5 διαλέξεις/παρουσιάσεις με θέμα το έργο του Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) και του δασκάλου του Ολιβιέ  Μεσσιάν (30 χρόνια από το θάνατό του)
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (111 χρόνια από το θάνατό του): Νόστος και Ελπίδα
  • Forum με συμμετοχή 6 νέων συνθετών από Ελλάδα, Κύπρο και ΗΠΑ
  • Για τους μικρούς μας φίλους/συνεργασία με το camp της ΠΕΚΕΒ: επταήμερο μουσικό εργαστήρι για παιδιά 5-12 ετών με βάση διαδραστικό παραμύθι ειδικά γραμμένο για το Φεστιβάλ
  • Καλλιτεχνικό Πάρκο στο Κάστρο της Χίου
  • Έκθεση Εικαστικών με ανάθεση νέων έργων με θέμα τον Παπαδιαμάντη
  • Συναυλία με έργα Ελλήνων Συνθετών για μικτή χορωδία
  • Καραγκιόζης, Θέατρο, Μουσικό Θέατρο, Πειραματική Μουσική
  • Ηχογραφήσεις – Βίντεο

Το 6ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι μια γιορτή που ανεβάζει τον πολιτισμό, ψυχαγωγεί, εμπνέει, φωτίζει το παρόν, μας φέρνει πιο κοντά στο παρελθόν, διδάσκει την ιστορία μας. Ένα οκταήμερο πλούσιο σε δραστηριότητες, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ελάτε να ζήσουμε ό,τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει!