Title Image

7ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


MUSA HELLENICA FESTIVAL

 

1 – 9 Ιουλίου 2022
Χίος

 

Διοργάνωση: ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Καλογεράς

Με τη συμμετοχή της ορχήστρας
ALEA III
του Πανεπιστημίου της Βοστώνης

 

 

Το φετινό 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Atmosphères 2023 στη Χίο μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε πώς η ΜΟΥΣΙΚΗ διαμορφώνει τα συμβάντα, τους τόπους μας, τα ερεθίσματα, τις εμπειρίες, την ταυτότητά, τις δικές μας «ατμόσφαιρες».

 

Εννέα ημέρες με πολυποίκιλες εκδηλώσεις οργανωμένες σε κύκλους, που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη μουσική, με την ελληνική διανόηση, με την εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα μουσικής και τέχνης όλων των ηλικιακών ομάδων, με την υποστήριξη νέων δημιουργών, εκτελεστών σύγχρονης μουσικής και ερευνητών σε θέματα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό (παλαιότερο και σύγχρονο), με την ελληνική λόγια, βυζαντινή και δημοφιλή μουσική.

 

Το 2023 είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, κορυφαίας προσωπικότητας της μουσικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Ligeti, αρνούμενος να ταυτιστεί με κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα της εποχής του, δεν έπαψε να ανιχνεύει πρωτοποριακές τεχνοτροπίες δημιουργώντας τον δικό του «ατμοσφαιρικό» χώρο και χρόνο. Το εμβληματικό έργο του Ατμόσφαιρες για μεγάλη ορχήστρα έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την επική ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε έργα του György Ligeti, ενώ ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα του Ούγγρου συνθέτη σε νέους, για να τα παρουσιάσουν σε συναυλία μαζί με έργα των άλλων διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz Liszt και Béla Bartók.

 

Η Καλλιμασιά, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα μαστιχοχώρια του νησιού, θα μετατραπεί για τρείς ημέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο: η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, το Μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας θα γεμίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου. Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου στη ντοπιολαλιά. To Εργαστήρι Βυζαντινής θα ψάλει στο Μοναστήρι ύμνους παλαιούς και νέους που μόλις γράφτηκαν.

 

Στην παραλία της Λαγκάδας, κατά την Πανσέληνο του Κόκκινου Ελαφιού, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συναυλία-βεγγέρα με φόντο την ανατολή του φεγγαριού και να τραγουδήσουμε μαζί αγαπημένα τραγούδια ελληνικά και ξένα με το συγκρότημα Φaretra Crystalina. Το Φεστιβάλ ξανοίγεται στο νησί και πέρα από αυτό, συνεργάζεται με το Φεστιβάλ της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και εκείνο το Ψαρών, παρουσιάζει παραστάσεις και δραστηριότητες σε Χίο, Βροντάδο, Κάμπο, Καλλιμασιά, Λαγκάδα και Ψαρά.

 

Το Διεθνές Forum που θα φέρει στο νησί μας νέους συνθέτες, τα μουσικά και τα εικαστικά εργαστήρια στα Ψαρά, στη Χίο (Ομήρειο), στην κατασκήνωση της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, τα masterclasses με τους προσκεκλημένους μουσικούς, οι διαλέξεις για τα θέματα σύγχρονης και λόγιας μουσικής, το Θεατρικό Εργαστήριο στην Καλλιμασιά, το θεατρικό πρόγραμμα της ΘΑΛίΑΣ για την ανθρώπινη Επικοινωνία, το Εργαστήρι Ελληνικού Τραγουδιού, οι αναθέσεις νέων έργων σε συνθέτες, συγγραφείς και εικαστικούς, οι συναυλίες, οι εκδηλώσεις, το Πάρκο, το Εργαστήρι Βυζαντινής Μουσικής, δίνουν την ευκαιρία σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να συμ-μετέχουν στις δικές τους «Ατμόσφαιρες», να ωφεληθούν, να χαρούν και να συν-δημιουργήσουν παρέα με εξέχοντες καλλιτέχνες και καθηγητές της εποχής μας. Στο 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ δεν είμαστε μόνο θεατές, αλλά και συν-δημιουργοί. Το 7ο Φεστιβάλ είναι το δικό μας ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

 

Ελευθερία Λυκοπάντη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Αλέξανδρος Καλογεράς, Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ

7o ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

MUSA HELLENICA FESTIVAL

1 – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

2023

ΧΙΟΣ

  • 9+1 ημέρες εκδηλώσεων
  • 15 συναυλίες/παραστάσεις
  • 8 διαλέξεις/παρουσιάσεις με θέματα από τη σύγχρονη λόγια μουσική
  • 7συνθέτες στο Forum Νέων Συνθετών: από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεξικό, Λετονία
  • 5ημέρες μουσικών μαθημάτων (masterclasses) για σπουδαστές μουσικής
  • 3συναυλίες με έργα Ligeti για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
  • 3ημέρες Καλλιτεχνικό Πάρκο στην Καλλιμασιά
  • 3Εργαστήρια “Για τους Μικρούς μας Φίλους” (Καλλιμασιά, ΠΕΚΕΒ, Ψαρά)
  • 2Εικαστικά Εργαστήρια (Χίος, Ψαρά)
  • 2Θεατρικά Δρώμενα (-Με παιδιά στην Καλλιμασιά -ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία)
  • Εργαστήριο στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου
   Εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής
   Εργαστήριο Ελληνικού Τραγουδιού
   Ατομική εικαστική έκθεση
   Ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα την Καλλιμασιά
   Βίντεο του ΟΠΙΧΙ
   Αναβίωση παλαιών επαγγελμάτων
   Μουσική
           Θέατρο
           Εικαστικά
           Εργαστήρια
           Δράσεις για παιδιά
   Χίος
           Ψαρά
           Καλλιμασιά
           Κάμπος
           Θυμιανά
           Λαγκάδα
           Ι. Μ. Πλακιδιώτισας
           Άγιος Νικόλαος Νησί
           Αγία Μαρίνα-Βροντάδος

Το 7ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι μια γιορτή που ανεβάζει τον πολιτισμό, ψυχαγωγεί, εμπνέει, φωτίζει το παρόν, μας φέρνει πιο κοντά στο παρελθόν, διδάσκει την ιστορία μας. Ένα δεκαήμερο πλούσιο σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια.

 

Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Ελάτε να ζήσουμε ό,τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει!