4ο Φεστιβάλ, Τρίτη 28/7/2020
Τρίτη 28/7/2020
1. LUCIANO BERIO: EΡΓΑ ΓΙΑ ΦΩΝΗ
Τρεις συναντήσεις με τον Αλέξανδρο Καλογερά για την παρουσίαση φωνητικών έργων του Ιταλού συνθέτη Luciano Berio, τα οποία βασίζονται στην πρωτοποριακή προσέγγιση της ανθρώπινης φωνής και του λογοτεχνικού κειμένου: A-ronne, Sequenza No. 3, Thema (Omaggio a Joyce), Circles.
2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ
Μουσικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη για παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στη συναυλία της Παρασκευής 31 Ιουλίου.
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - MASTERCLASSES
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα, τραγούδι, κλασική κιθάρα, θέατρο/απαγγελία, θεωρητικά, σύνθεση
4. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Ομαδική έκθεση καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα: “Μουσική και Λόγος”
Η ιδέα για τη διάδραση Μουσικής και Εικαστικών, ζωγράφων, γλυπτών, φωτογράφων, γεννήθηκε φέτος.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες, που μένουν στη Χίο, γνωστοί, προικισμένοι, τολμηροί, διαθέσιμοι να πειραματιστούν ελεύθερα, διαλέγοντας το υλικό, τη φόρμα, την τεχνική, κατά τον δικό του ο καθένας τρόπο. Το είδαν σαν πρόκληση. Πώς ανοίγεις κουβέντα με κάτι που διαρκώς γλιστράει, φεύγει, το κυνηγάς, σου αποκαλύπτεται, και πάλι το χάνεις, για να σου σκάσει χαμόγελο από άλλη μεριά;
Ο Λόγος!
Και αρχίζεις να κολυμπάς στα πιο στενά και βαθιά σοκάκια του μυαλού και της καρδιάς, για να συνεχίσεις το ταξίδι και ίσως κάποια στιγμή να φτάσεις να αφουγκραστείς τη σχέση του Λόγου με την πιο αφηρημένη από όλες τις τέχνες, τη Μουσική.
5. ΧΙΟΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Η Χίος στη μακρά ιστορία της έχει να επιδείξει μια λαμπρή χορεία ψαλτών, προικισμένων όχι μόνο με το χάρισμα της φωνής αλλά ταυτόχρονα εφοδιασμένων με τη μουσικο-θεωρητική γνώση της Ψαλτικής Τέχνης, η οποία τους επιτρέπει να μελοποιούν (να συνθέτουν) ύμνους. Κατά το 19ο αιώνα συναντάμε το ενδιαφέρον φαινόμενο της συνάντησης εξαιρετικών ψαλτών σπουδασμένων μουσικά στη Χίο, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με σύγχρονούς τους ή περίπου σύγχρονούς τους υμνογράφους, των οποίων τα έργα ενδύουν μουσικά.