5ο Φεστιβάλ, Τετάρτη 28/7/2021
Τετάρτη 28/7/2021
1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ
Ένα πρόγραμμα 45 λεπτών για όσους δεν μπορούν να επισκεφτούν τις αίθουσες συναυλιών.
2. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ
Παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής.
György Ligeti: Έργα για πιάνο
Η δεύτερη από τρεις συναντήσεις για την παρουσίαση του έργου του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις.
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - MASTERCLASSES
Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα, τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση.
4. ΜUSICA POETICA
Η συναυλία με 16-μελή ορχήστρα μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική διαδρομή που διαρκεί σχεδόν 20 αιώνες. Ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το παλαιότερο «τραγούδι» του προγράμματος χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα και το νεότερο γράφτηκε πριν από λίγους μόλις μήνες.
Το πρόγραμμα ανιχνεύει ένα κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας, όπως αυτό ενσαρκώνεται μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση και ακολουθεί το νήμα που συνδέει την ελληνική ποιητική και μουσική παράδοση μέσα στους αιώνες.
Σταθμοί στο νήμα αυτό είναι:
- η αρχαία ελληνική ποίηση και μουσική
- η βυζαντινή μουσική κληρονομιά
- η ελληνική λαϊκή μουσικο-ποιητική παράδοση του 18ου και 19ου αιώνα
- τα αστικά ποιητικά και μουσικά είδη, που αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (όπως το ρεμπέτικο) και τέλος
- η ποίηση και η έντεχνη μουσική που γράφτηκε από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές και συνθέτες του 20ού αιώνα
Ποιητές/Στιχουργοί: Σείκιλος, Αριστοφάνης, Γκάτσος, Βάρναλης, Ελύτης, Σεφέρης, Ελευθερίου, Μυρτιώτισσα, Καββαδίας, Βασιλειάδης, Χριστοδούλου, Αναγνωστάκης, Ρίτσος, Λειβαδίτης
Συνθέτες: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Θάνος, Μαρκόπουλος, Σπανός, Μικρούτσικος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Λάγιος και άλλοι
Η παράσταση κάνει χρήση «πολυμέσων» και «διαδραστικών» τεχνικών, όπου ο ζωντανός ήχος πλαισιώνεται από εικόνα και ηχογραφημένο υλικό, μέσω των οποίων παρουσιάζονται, εν είδει ιστορικής αναδρομής, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο των παραπάνω ποιητών/συνθετών.