Title Image

5ο Φεστιβάλ, Πέμπτη 29/7/2021

Πέμπτη 29/7/2021

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

11:00 – 12:30 Μουσικό / παιδαγωγικό πρόγραμμα/εργαστήριο με την Άννα Δανιηλίδη και τη Σταματία Κομνηνού για παιδιά 5-12 ετών. Γνωριμία με τη Μουσική και τα όργανα. Τα παιδιά θα ετοιμαστούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό μουσικό παραμύθι «Σώζοντας την Ελπίδα» στην εκδήλωση του Σαββάτου 31 Ιουλίου στο πάρκο της Κλειδούς.

 

12:30 – 14:00 Καλλιτεχνικό εργαστήριο με άμμο και άλλα φυσικά υλικά υπό την καθοδήγηση της Γερμανίδας εικαστικού Ruthild Tillmann. Τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές εμπνεόμενα από το παραμύθι του μουσικού προγράμματος «Σώζοντας την Ελπίδα», οι οποίες θα εκτεθούν την ημέρα της εκδήλωσης στο πάρκο της Κλειδούς

ΩΡΑ 11:00 – 14:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Αίθουσα Φιλαρμονικής Δήμου Χίου

2. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ

Παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής.

 

György Ligeti: Μετα-γλώσσα

 

Η τρίτη από τρεις συναντήσεις για την παρουσίαση του έργου του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις.

ΩΡΑ 13:00 – 14:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Μουσικό Σχολείο Χίου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

Αλέξανδρος Μπαλαούρας

3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - MASTERCLASSES

Μάθημα με τους καλεσμένους εκτελεστές: βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο, συνοδεία στο πιάνο, όπερα, τραγούδι, θέατρο/απαγγελία, κρουστά, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, θεωρητικά και σύνθεση 

ΩΡΑ 13:00 – 15:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Μουσικό Σχολείο Χίου

4. H YΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ

Τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Οι υμνογράφοι ανά εποχές και κυρίως κατά την Τουρκοκρατία δεν έμειναν ασυγκίνητοι από τις θηριωδίες των κατακτητών. Μέσω της ποιητικής τους γραφίδας εξέφρασαν με το γλαφυρότερο τρόπο τον πόνο και τον αποτροπιασμό για τη θυσία των μαρτύρων, παράλληλα όμως και την παράκληση προς τον Θεό για την ανάπαυσή τους. Τέλος, με τους νέους ύμνους προσέφεραν εγκώμιο τερπνό προς τους μάρτυρες, καθώς η θυσία τους τελέστηκε για χάρη του Γένους και της Πίστης. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται κανόνες και ύμνοι που εκφράζουν αυτό ακριβώς το περιεχόμενο: τη σύζευξη θρήνου και θριάμβου, πόνου και επαίνου, λύπης και ελπίδας για τη θυσία των απλών ανθρώπων, των μαρτυρικώς πεσόντων και εν πίστει τετελειωμένων.

Θα παρουσιαστούν υμνογραφήματα, συντεθειμένα από λογίους του Γένους, για τη Σφαγή της Χίου (1822), για τους πατέρες των νήσων Στροφάδων (1537), για όλους του Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας κ.ά.

Πρόκειται για μια απολύτως πρωτότυπη παραγωγή, προϊόν σχετικής έρευνας, φιλολογικής και μουσικής*. Στις εισηγήσεις θα γίνει αναφορά σε σημαντικά κείμενα για την Εκκλησία και το Έθνος του Χιώτη λογίου Γεωργίου Θεοτοκά (1906-1966), με καταγωγή από το Πυργί.

 

Το κέρασμα είναι προσφορά του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Άγιος Μηνάς».

 

*Ανάθεση του 5ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

 

ΩΡΑ 21:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι.Μ. Αγίου Μηνά

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός

Μιχάλης Στρουμπάκης, Εκλ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ψαλτικός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός»

Αναλυτικό πρόγραμμα