Title Image

8ο Φεστιβάλ, Κυριακή 30/6/2024

Κυριακή 30/6/2024

1. ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΝΕΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΝΕΟΙ ΣΟΛΙΣΤ

Διαλέξεις:

  • Ο αμερικάνικος Ρομαντισμός μέχρι τον Charles Ives. Οι διανοητές/συγγραφείς του Υπερβατικού Κινήματος: Emerson, Hawthorne, The Alcotts, Thoreau
  • Ο Νέος Αμερικανισμός του Μεσοπολέμου: George Antheil, George Gerschwin, Aaron Copland, Leonard Bernstein, Gunther Schuler. Η Τζαζ και το Tρίτο Ρεύμα. Ο χορός και η Martha Graham.

 

Καθημερινές συναντήσεις με παρουσιάσεις, συζητήσεις και αναλύσεις έργων της σύγχρονης μουσικής. Οι συναντήσεις απευθύνονται προς όλους: μουσικούς, φιλόμουσους, σπουδαστές μουσικής των Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου Χίου, το ευρύ κοινό. Θα υπάρχουν διαθέσιμες σημειώσεις, παρτιτούρες και ηχογραφήσεις των έργων που μελετώνται. Για φέτος, με αφορμή τα 150 χρόνια παό την γέννηση του Αμεικανού συνθέτη Charles Ιves,  θα μας απασχολήσει η μουσική στις Η.Π.Α. από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα ο «Δυτικός Κόσμος» αποδέχτηκε την πολυ-πολιτισμικότητα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων, οι επικοινωνίες, η πρόσβαση στην εκπαίδευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, η άμεση διακίνηση πληροφοριών, οδήγησαν αναπόφευκτα στην αλληλεπίδραση διαφόρων πολιτισμών και παραδόσεων και δημιούργησαν νέες κατευθύνσεις στην τέχνη και τη μουσική.

Σε αυτό το περιβάλλον η Αμερική πρωτοστάτησε λόγω των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών πάνω στις οποίες στήριξε την ίδρυση και λειτουργία του κράτους. Η απόσταση από την Ευρώπη, έκανε τους συνθέτες να αισθάνονται λιγότερο δέσμιοι της «Μεγάλης παράδοσης» και πιο φιλικοί προς τον «Πειραματισμό». Επί πλέον οι φοβερές αναταραχές στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο οδήγησαν μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής και διεθνούς διανόησης όλων των ηλικιών να αναζητήσει νέα κατοικία σε «φιλόξενη» γη. Έτσι στην Αμερική δημιουργήθηκε και λειτουργεί ένα «πολύχρωμο» πολιτιστικό μωσαϊκό, με δυναμισμό, το οποίο, υποστηριζόμενο από σπουδαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργεί εξαιρετικά επιτεύγματα στις τέχνες και στις επιστήμες.

ΩΡΑ 13:00-15:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Διονυσίειον Μουσικό Σχολείο Χίου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

 

Αλέξανδρος Καλογεράς, συνθέτης, καθηγητής στο Berklee College of Music

Γιάννης Τσελίκας, ομποίστας, θεωρητικός, καθηγητής στο Hellenic American University

Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόγογος, μουσικός

Χρήστος Γιώνας-Κοντός, πιανίστας

Aija Rēķe, Joogwang Lim και Αλέξανδρος Γαγλίας διακτορικοί σπουδαστές στο Boston University

Δημήτρης Αντωνακάκης, Χριστίνα Μασούρα, φοιτητές στο Berklee College of Music

Ηλίας Σιατούνης, συνθέτης του Forum

2. ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ

Συνδιοργάνωση: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος» & ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός

 

Συναυλία-αφιέρωμα στην τραγουδίστρια, ηθοποιό και συγγραφέα Ζωή Φυτούση (με καταγωγή από το Πιτυός), και παρουσίαση μεγάλων επιτυχιών της από τις συνεργασίες της με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιώργος Ποταμιάνος, ο Νότης Μαυρουδής κ.ά. από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την ευρύτερη δισκογραφία της, διανθισμένα με αγαπημένα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου που μεσουρανούσαν παράλληλα με τα δικά της.

Στο πνεύμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης που διέπει τις δράσεις που διοργανώνει η Μούσα Ελληνική, μία ευκαιρία να επισκεφτούμε το Πιτυός, να περπατήσουμε το χωριό και να ακούσουμε αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του ’60 που μας χάρισε η χαρακτηριστική, ζεστή κι αισθαντική φωνή της Πιτυανής τραγουδίστριας.

 

ΩΡΑ 20:30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Πιτυός, Μέσα Πλατεία
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Δάφνη Πανουργιά, φωνή

Γιάννης Φιλιππουπολίτηςπιάνο, φωνή

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

Καλλιόπη Λιαδή, επιμέλεια προγράμματος

Αναλυτικό πρόγραμμα
Φωτογραφίες – Βίντεο